O mně
  • Trenérka projektu
  • Trenérská třída – licence B – II. – technická specialista pro kategorie sólo a taneční páry pro ČR
  • VŠ vzdělání - Vysokého učení v Brně
  • Předsedkyně zapsaného spolku HB Kraso Brno, z.s.
  • Aktivní trenérka úspěšných závodníků
Profil

Krasobruslení mě baví a naplňuje celý život, zažila jsem období, kdy jsem sama začala bruslit a následně závodit. Také si pamatuji období, kdy jsem byla tak trochu nucena přejít do párové disciplíny – tance na ledě. Zpočátku jsem si myslela, že jsem tam byla odsunuta, protože jsem k ničemu, ale po prvním vítězství jsem pochopila, že to všichni mysleli dobře a věděli, proč to udělali. Tance mě moc bavily, ale odchod partnera do zahraničí a posléze nemožnost najít dalšího stabilního, znamenal konec mého závodního období. Úplně odejít jsem nechtěla, a i když někteří dali přednost show a různým exhibicím po celém světě, já se rozhodla věnovat se dětem a postupně si udělat potřebné trenérské zkoušky. Momentálně je to už 15 let, co se věnuji trenérství. Práce s dětmi mě hodně baví, základy mé práce tvoří pokora, trpělivost a radost. Také mne hodně baví ta věková rozmanitost jednotlivých svěřenců a když jsem trénovala v počátcích i mladé taneční páry, tak to byla teprve zábava.

Odměnou jsou pro mne spokojené tváře dětí i jejich rodičů, stejně tak získané osobní rekordy nebo medaile ze závodů. Stát se technickou specialistkou byla další výzva, která mě posunula a do dneška jsem vděčná mé blízké kamarádce, která mě tehdy ke zkouškám donutila. Je skvělé mít tu možnost porovnat výkony také z druhé strany a baví mě, když tyto dva pohledy při trénování mohu vzájemně propojovat a využívat. Až se jednoho dne více odvážím a zdokonalím v angličtině, bylo by výzvou zkusit i mezinárodní úroveň.

V roce 2014 jsem na jednom setkání byla navedena na myšlenku založit si něco vlastního a tím se následně stal spolek HB Kraso Brno. Fungujeme od roku 2015 a je to prostě super pocit něco tvořit a vytvářet. Proto když v roce 2021 přišla nabídka být součástí projektu Škorničková-SPORT neváhala jsem, s pokorou a velkým díky tuto novou "roli" přijala a těším se. S paní trenérkou Mgr. Monikou Škorničkovou spolupracuji od roku 2013 a stále je na čem pracovat.

Motto
  • Štěstí přeje připraveným.
Otázky a odpovědi
Co vás přivedlo ke krasobruslení?

Můj děda, který přihlásil do kurzů bruslení moji starší sestru a jelikož jsem to viděla, už ve dvou letech jsem si taky chtěla stoupnout na brusle. A od této doby mě to provází celý život a já toho nelituji, ba naopak jsem za to dost ráda.

Kdy jste poprvé přemýšlela o tom, že budete trenérka?

Poprvé, když mi bylo 16 let a dostala jsem skupinku dětí z kurzu bruslení, abych se jim i nadále věnovala. Toto rozhodnutí mě přivedlo k myšlence udělat trenérské zkoušky a věnovat se trenérství sportu, který mě prostě učaroval.

Co vás na trenéřině překvapilo?

Jak velká míra trpělivosti je potřeba a jak je potřeba na sobě neustále makat, ať po stránce fyzické, tak hlavně psychické. Každý rok mé praxe mi ukazuje další věci, smysl práce a její vývoj.

Co vás na trenéřině baví nejvíce?

Práce s dětmi, vidět jejich nasazení, jejich radost a vzájemná snaha propojená naší vzájemnou spoluprácí. Jsem ráda, že jsem si tuto cestu zvolila.

Co nejméně?

Občas mám pocit, že musím děti „roztláčet“ a nesmyslné rozmluvy s rodiči.

Nejkrásnější zážitek?

Nedokážu přesně určit nejkrásnější zážitek. Tím, jak se tomu věnuji více let, tak vnímám, že se to vše postupně vyvíjí. Zpočátku byl pro mě krásný zážitek naučený skok, první závody dětí, první medaile, moje účast na národním mistrovství v pozici trenéra, účast na ZODM, ale taky třeba radost v očích rodičů, jejich poděkování a možnost díky krasobruslení a trenéřině vycestovat na exotické závody v Abu Dhabi.

Nejhorší zážitek?

Nevím o něm, neprožila jsem nic tak hrozného, co by mě poznamenalo.

Co je pro vás důležité, aby si děti z vašich tréninků odnesly?

Dobrý pocit ze sebe, z odvedené práce, vnímaní toho, že to je společná práce nikoliv řada pokynů a nucených pohybů. Radost, respekt k ostatním a chuť se na další trénink vrátit.