O mně
  • Hlavní manažer a trenér projektu
  • Trenérská třída – Diplomovaný trenér – VŠ FTVS UK – obor trenérství
  • VŠ vzdělání FTVS UK, trenérská licence A
  • Předsedkyně trenérsko-metodické komise ČKS (českého krasobruslařského svazu)
  • Aktivní trenérka úspěšných reprezentačních závodníků
Profil

Mým velkým koníčkem je moje práce, trénování krasobruslení. Beru to jako své životní poslání, které mě naplňuje. Už jako malá holka jsem si tuto cestu vybrala a šla si za svým. Jako závodnice jsem nedosáhla žádných velkých úspěchů, závodní kariéru jsem ukončila ve 14 letech po vybruslení 1. výkonnostní třídy. Právě ta mi umožnila vystudovat Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy, obor trenérství.

Vychovala jsem nejednoho reprezentanta a nejednoho mistra republiky. Své svěřence jsem přes první kroky na ledě provázela až po účast na mistrovství Evropy a světa.

Jak to ale bývá, lidi posouvají jejich údolí, ne vrcholy. Bylo to tak i v mém případě. Nápad na projekt, jehož webovky si právě prohlížíte, vznikl v době, kdy mi krasobruslení více bralo, než dávalo. A tak jsem přemýšlela, hledala a našla řešení. Výsledkem je to, na co se právě díváte. O výsledcích naší trenérské práce ještě uslyšíte, i uvidíte.

Motto
  • V závodě na dlouhou trať může mít pesimista lepší mezičas, optimista ale nakonec zvítězí.
    Daniell L. Reardon
Otázky a odpovědi
Co vás přivedlo ke krasobruslení?

Ke krasobruslení mě přivedla náhoda – byla jsem ve správný čas na správném místě - bruslila jsem na rybníku a byl tam takový příjemný pán, vidím ho, jako kdyby to bylo včera. Řekl mamce, ať mě v prosinci zavede na příbramský zimní stadion, že tam bude oddíl krasobruslení a že je to sport pro mě. A tak to v prosinci 1971 začalo.

Kdy jste poprvé přemýšlela o tom, že budete trenérka?

Já to věděla poměrně brzo. Vyvinulo se to z touhy být paní učitelkou. Ale paní učitelka nemůže být na mistrovství světa, na olympijských hrách, nemůže prohrávat a vyhrávat. To byla ta motivace pro změnu z paní učitelky na paní trenérku. Bylo mi tak 10 let a věděla jsem to a šla si za tím.

Co vás na trenéřině překvapilo?

Někdy mě překvapí, že je na zimáku až taková zima.

Co vás na trenéřině baví nejvíce?

Nejvíce mě baví výzvy. Baví mě hledat nové věci, přístupy, které moji trenéřinu posouvají dál. Baví mě, když to baví lidi kolem mě.

Co nejméně?

Nejméně mě baví lži.

Nejkrásnější zážitek?

Nejkrásnější zážitek jsem měla na ME v Ostravě. Byla téměř vyprodaná hala a po dojetí programu mé svěřenkyně lidé tleskali a já věděla, že tam sedí moje vlastní děti – Adélka a Jakub. Já byla moc pyšná na to, že jsme to my tři – já a moje děti – dokázali. Já být na mistrovství Evropy a oni to, že se stali nejen fantastickými dětmi, ale poctivými, pracovitými a kvalitními lidmi. Byla jsem pyšná, že mi umožnily stát na tomto místě a být paní trenérkou, že jsem se na ně mohla spolehnout. Je to nekonečné štěstí mít takové děti.

Nejhorší zážitek?

Nejhorší zážitek? Dlouho přemýšlím, ale nic mě nenapadá. Asi je to tím, že vše přetáčím do pozitiva?

Co je pro vás důležité, aby si děti z vašich tréninků odnesly?

Důležité je, aby děti ve většině případů odcházely z tréninků spokojené samy ze sebe.