O mně
  • Baletka
Profil

Od mala jsem tvrdila, že budu tanečnicí. Brzy jsem začala navštěvovat baletní školu, kde mne učila už legendární sólistka Národního divadla v Praze. S jevištěm jsem se seznamovala v amatérských souborech, ale přesto mi konzervatoř zůstala uzavřená.

Profesionálně jsem začala tančit v Armádním uměleckém souboru V. Nejedlého v Praze. Po jednom plzeňském vystoupení s armádním souborem jsem našla tu odvahu i drzost zúčastnit se konkurzu do baletu Divadla J. K. Tyla a byla jsem přijatá. Mohla jsem se zde učit od zkušených sólistů i pedagogů. V Plzni jsem ztvárnila desítky menších i větších rolí v klasických baletních titulech, operetách, operách a muzikálech. S jevištěm jsem se loučila v osmačtyřiceti letech a roků prožitých v baletu nebudu nikdy litovat.

Dětem jsem se začala věnovat postupně, nějaký čas jsem učila malé i větší v divadelní baletní škole. Později jsem přijala možnost věnovat se krasobruslařům v Mariánských Lázních. Velmi dobře se mi spolupracuje s paní trenérkou Monikou Škorničkovou. S krasobruslaři i v tělocvičně je práce velmi zajímavá a zajímavější o bonus, že chtějí pracovat.

Motto
  • Kdo si vyhlédl cíl, najde k němu cestu, byť vedla oklikou
Otázky a odpovědi
Co vás přivedlo ke krasobruslení?

Ke krasobruslení jsem se dostala tak, že mě oslovila trenérka M. Škorničková za krasobruslařský klub v Mariánských Lázních. Jedná se o klasické baletní tréninky a taneční průpravu.

Kdy jste poprvé přemýšlela o tom, že budete trenérka?

Vzhledem k tomu, že jsem se věnovala během profesionální dráhy tanečnice i dětem, ráda spolupracuji šestým rokem s krasobruslaři v Mariánských Lázních.

Co vás na trenéřině překvapilo?

Překvapilo mě jak se děti snaží nejenom na ledě, ale i v ostatních pohybových aktivitách.

Co vás na trenéřině baví nejvíce?

Baví mě pozorovat, jak se zlepšují, poslouchají připomínky. Vůbec se mi zdá, že asi mám štěstí na děti s disciplínou, ale i se smyslem pro legraci.

Co nejméně?

Nebaví mě, až otráví, když odejde malý krasobruslař, který vypadá nadějně – je šikovný na bruslích i při baletu (tanci) v tělocvičně.

Nejkrásnější zážitek?

Nejkrásnější zážitek je samozřejmě úspěch dětí v soutěžích. A když vidím zúročenou práci všech.

Nejhorší zážitek?

Co je pro vás důležité, aby si děti z vašich tréninků odnesly?

Byla bych ráda, aby si děti z mých hodin neodnesly jenom nějaký dril, ale i radost z pohybu a aby to snažení v tělocvičně bylo vidět také na ledě.

  • Jana Havlová
    [ Baletka ]
  • Jana Havlová
    [ Baletka ]
  • Jana Havlová
    [ Baletka ]
  • Fotogalerie